Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Παντελίσιους Κυκεώνας, ο αρχαιοελληνικός!


Αν ισχύει η Ιπποκράτειος ρήση: Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”, τότε έχω την τιμή να σας παρουσιάσω το απόλυτο διατροφικό φάρμακο!
Το όνομά του είναι: «Λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγωοσιραιοβαφητραγανο
πτερυγών»! Ουφ! Το έγραψα! Οι φίλοι όμως το φωνάζουν και Κυκεώνα!
Αυτή η μακρόσυρτη ονομασία αναφέρεται στις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη στον στίχο 1169. Σήμερα, φιγουράρει στο ΒιΒλίο των Ρεκόρ "Guinness" ως η μεγαλύτερη λέξη στον κόσμο. Καλύτερα όμως να τη μαγειρεύεις, παρά να την προφέρεις αυτή την αρχαιοελληνική συνταγή, και ακόμη καλύτερα... να τη γεύεσαι!!!
Έψαξα στο ίντερνετ και σε άλλες πηγές για να βρω την αυθεντική συνταγή, αλλά μάλλον ακριβής τέτοια συνταγή δεν υπάρχει.... Οι κυκεώνες υπήρξαν φαγητά που αποτελούνταν από πολλές τροφές, ένα συνονθύλευμα δηλαδή συστατικών, στοιχείων και γεύσεων, που έρχονταν μεταξύ τους σε ισορροπία, μαγειρεύονταν σε μεγάλες ποσότητες για τα δημόσια γεύματα, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις ή τις συναθροίσεις μετά από μάχες και σε μικρές μερίδες χόρταιναν γρήγορα και υγιεινά τους πάντες.
Έτσι αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου εκδοχή της συνταγής του Κυκεώνα, στον οποίο πρόσθεσα την προσωνυμία Παντελίσιους, έτσι για να ξεχωρίζει η πατρότητά του!
Βλέποντας τα συστατικά του, καταλαβαίνετε αμέσως την διατροφική του αξία, χωρίς να χρειάζεται να είστε ειδικοί....
Με την πλούσια γευσιγνωστική μου εμπειρία, που χάρισε στον ουρανίσκο μου ανείπωτες ηδονές και αμέτρητες συγκινήσεις, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και γευστικά είναι απλά υπέροχος!!!
Κι επειδή θα πρέπει να μοιραζόμαστε τα "μυστικά" που μας κάνουν πραγματικά καλό, σας αποκαλύπτω τον τρόπο που θα μπορέσετε κι εσείς να μαγειρέψετε αυτόν τον διατροφικό θησαυρό!

 

Κυκεώνας Παντελίσιους


 Υλικά (για 12 μερίδες)

- 3μέτρια Κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

- 5 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο

- 2 καρότα μέτρια κομμένα κυβάκια

- 300 γρ. φακές

- 250 γρ. φαγόπυρο

- 150 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

- 200 γρ. σιτάρι

- 230 γρ. μανιτάρια ολόκληρα (μία κονσέρβα)

- 70 γρ, Κάσιους

- 70 γρ. φουντούκια

- 50 γρ. φιστίκια αποφλοιωμένα, ανάλατα και άψητα

- 80 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, άψητα κι ανάλατα

- 70 γρ σταφίδα σουλτανίνα

- 150 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί κομμένη σε κυβάκια

- 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε τετραγωνάκια

- 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε τετραγωνάκια

- 200 γρ. αρακά

- 200 γρ. καλαμπόκι

- 1 κούπα κρασί κόκκινο

- 1 ½ κούπα ελαιόλαδο

- 4 φύλλα δάφνη

- πιπέρι κόκκινο γλυκό

- μπούκοβο γλυκό

- αλάτι

- 9 ποτήρια νερό περίπου

 
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε τα καρότα, τις φακές, το φαγόπυρο, τα φασόλια, το σιτάρι, τα κάσιους, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα μανιτάρια, τη δάφνη και το νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτά στο μέτριο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 40 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα ώσπου να πιουν τα υγρά τους. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές, τον αρακά, το καλαμπόκι, τις σταφίδες, το αλάτι, το κόκκινο πιπέρι, το μπούκοβο και το κρασί και τα αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου.

Καλή σας όρεξη
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε